dinsdag 27 januari 2015

Punya Mishra - deel 2 - Creativiteit

Punya Mishra heeft zijn Keynote in vier delen opgedeeld en hier deel 1&2. http://punya.educ.msu.edu/teaching/more/ daar kun je alles vinden van vandaag, hand-outs, presentaties, achtergrondartikelen. Dit artikel is een basis geweest van zijn verhaal: http://punya.educ.msu.edu/2013/07/05/teacher-knowledge-for-21st-century-learning-new-article/   
 

Creativity what, why, how? It’s role in teaching
We kunnen niet afdwingen om creatief te zijn. Creativiteit kunnen we stimuleren, een goede omgeving stimuleren. 
Wat is creativiteit?
1. Het is nieuw
2. Het is effectief 
3. Het is whole. Het werkt in bredere context. (Leestip: Don Norman boek over design.)
Dat geeft drie dimensies om een creatieve oplossing te beoordelen. Hij benoemt ook een aantal woorden die passen bij elke dimensie. Hoe kun je creatief zijn? Creativiteit groeit van connecties maken, de kruisbestuiving van verschillende disciplines (leestip: blog van Maria Popova – brain picking). 

In het onderwijs moeten we ruimte geven voor nadenken, visualiseren, tijd geven tot die ‘click’ kan ontstaan, ook al zal dat niet elke week gebeuren. Maar dat alleen binnen een vak doen kan niet, je moet zoeken naar kruisbestuiving. Vraag regelmatig; wat heb je geleerd daar en daar? Hoe combineert dat met hier? Welke connectie kun je maken ?

Geef ruimte voor:

Opdracht: Hoe kunnen we vakoverstijgend werken en leren? Gesprek in kleine groep/plenaire nabespreking. 
Idee: aan het begin van de week alle onderwerpen op tafel leggen en dan de kinderen laten kiezen welke ze als onderzoekend, creatief proces willen doen. De rest als gewone lessen doen. En bij elke les mogelijkheid geven om je ideeën op te schrijven, leg gewoon een notitieblok op hun tafel, net als wij doen tijdens een conferentie :) Dat vraagt van leraren om even de controle kwijt te raken, dat kun je zelf oefenen door eerst 10 minuten vrij te geven en die periode op te bouwen. Of een uur na school elke week. Of elke twee weken of maand een middag fablab. Vraag aan hen: surprise me! 
Je kunt dat in groepjes laten doen of juist alleen, of afwisselend. Je kunt divergent denken oefenen door tijdens ‘reguliere’ lessen een start/eind/verwerking activiteit te doen met verschillende technieken. 
Oefening voor leraren: kies een onderwerp uit jouw vakgebied. Bekijk dit vanuit geschiedenis, vanuit maatschappij, vanuit kunst, vanuit... 
Tweetalig onderwijs helpt om bredere blik te krijgen. Het zorgt voor hersenpaden die anders gaan lopen. 

Onderzoek gedaan naar ‘teachers of the year’: wat maakt hen zo goed? Interviews gedaan met finalisten en winnaars van de US.
Wat doen creatieve docenten?
  • Link lessons to real world learning
  • Cultivate a creative mindset
  • Value collaboration
  • Connect your interests to your teaching: we teach who we are – als je van foto’s houd dan neem die mee, kun je rappen, maak dan een rap van je wiskunde, hou je van boeken, gebruik dan quotes of verhalen die bij je zijn gebleven.
  • Take intellectual risks – “mijn directeur staat achter me als ik nieuwe dingen probeer”

Navigating leadership tensions 
Leadership is about resolving dilemma’s, not about solving problems. 
Leestip: rocking the boat – meyerson


Afsluitende opdracht die we krijgen:
3 dingen die je op korte termijn gaat doen
3 dingen die je op lange termijn wilt doen

Wies:
Korte termijn:
- Vragen aan studenten wat ze eerder hebben geleerd en hoe dat koppelt aan mijn les
- Opdracht geven die over didactische werkvormen gaat en die zegt: surprise me! 
- Mindmapopdracht geven voor alles wat ze tot nu toe geleerd hebben over lesgeven
- Vragen naar hun passie en hoe zij dat meenemen in hun onderwijs
Lange termijn: 
- Beoordelingsrubric (of waar sta je rubric ipv beoordeling ;)) maken voor creativiteit. Gebruik maken van Quickscan van SLO en samenwerken met de ideeën voor leerlijn die zij gaan ontwikkelen. 
- Ruimte inbouwen voor creativiteit in de lessen; in nieuwe curriculum bewust tijd geven en tools aanleren (denk brainstormtechnieken)
- Meer buiten naar binnen halen: vragen of docenten van andere opleidingen gastcollege willen geven in de Quality time. En van buiten natuurlijk :) 
- Samenwerkend leren als eerste werkvormen ipv het hoorcollege. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten