dinsdag 19 januari 2016

World class learners - Yong Zhao

Never send a human to do a machine's job.
Professor Yong Zhao is bekend van zijn boek 'world class learners'. Hij begint zijn presentatie met een blik terug in de tijd. En nu zijn we in de tweede 'machine age'. En een wereldwijde economie, de wereld is plat. In de hele wereld zien we jeugdwerkloosheid als grote crisis. Jeugd raakt werk kwijt aan machines en aan wereldwijd goedkoper werk. 
Centrale vraag: Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat banen voor jouw kinderen niet vervangen worden door machines/ worden geoutsourced? Hoe kun je zorgen dat jouw leerlingen een meerwaarde hebben? 

Diversiteit 

Zo wordt het onderwijs op dit moment ingericht: trechter van alle individuen naar voorgeschreven uitkomsten. 

Wij leggen als scholen en docenten aan de leerlingen op wat ze moeten leren. Maar eigenlijk leiden we ze op tot 'niet zo goede robots'. 
We zijn allemaal individueel, bijvoorbeeld 16 human motivators (Dr. Steven Reiss) en meervoudige intelligenties (Gardner). Iedereen kan leren, maar hoe veel kun je leren? Ben je niet zo sportief en je coördinatie is ook niet super, dan zul je niet een topsporter worden. Best goed in sporten, maar geen nieuwe Ronaldo. 
Welke kansen hebben we dan in het onderwijs? Gebruik maken van die diversiteit! 
We zijn nu in the age of abundance, overvloed. Tegenover the age of neccessity, noodzakelijkheden. Het meeste wat je nu gebruikt is wat je wil, niet omdat het nodig is. Dat maakt dat we heel veel keuzes en diversiteit hebben. Elk talent is waardevol! Daarvoor moeten we talenten herdefiniëren, dyslecten bijvoorbeeld zijn visueel heel erg goed. Wil je dit kind dwingen om meer te lezen of wil je hem helpen om een betere kunstenaar te worden. 
If Kim Kardashian can be valuable everyone can be valuable. :)

Creativiteit

Onze creativiteit lijkt af te nemen naarmate we volwassener worden. Je wilt leerlingen juist leren om uniek en creatief te zijn. Iedereen wordt geboren met creativiteit. Daarom zijn we ook een beetje slechte robots ;) het besef van je eigen growth mindset (Carol Dweck) is hierbij heel belangrijk. 

Ondernemerschap

De derde les die je zou moeten leren is het creëeren van banen. Ondernemerschap; hoe kun je relevant zijn in het leven van anderen? Hoe kun je dat leren? 
Wat: autonomie, waar: global campus, hoe: product georiënteerd leren. 
Website www.edcorp.org waar leerlingen een soort bedrijf kunnen starten. Dan moeten ze alles doen, van productontwikkeling tot geld bijhouden tot reclame maken tot design. 

School verandert hiermee van het repareren van leerlingen tot het versterken van hun talenten. 

Vraag jezelf eens af: geef je je leerlingen een stem in de school? Geef je je leerlingen keuzes? Maken je leerlingen authentieke producten? Werken je leerlingen samen op basis van hun sterke kanten? 

Meer lezen op http://zhaolearning.com. En bij onze volgende blogpost over world class learners.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten