vrijdag 27 januari 2017

Aankomst en conferentie dag 1

Zo, tijd om deze blog eens bij te werken! Er is veel gebeurd in de tussentijd namelijk, maar laat ik beginnen bij het begin. Dinsdagochtend vroegen vlogen we dus naar Londen. Met 20 minuutjes vertraging maar, terwijl veel anderen meer last hadden door de mist, zo bleek achteraf. De vlucht ging goed en een uur later landden we dan ook op Heatrow. Onze koffers hadden we vrij snel dus konden we op zoek naar de Underground. Gelukkig is dit overal duidelijk aangegeven en sprinten we meteen de al klaarstaande metro in. Na een ritje van ongeveer drie kwartier kwamen we bij High Street Kensinton.

Metro-halte Highstreet Kensington

Het straatbeeld was meteen lekker Engels. Rode bussen, rode telefooncellen en de typische London Cabs. Het kon niet missen, we waren echt in Londen! Na heel even zoeken welke kant we nou ook alweer op moesten lopen gingen we op weg naar het hotel. Het was een leuke wandeling van een paar minuten en al gauw zagen we ons 'thuis' voor de komende dagen: Het Copthorne Tara Hotel.

Copthorne Tara Hotel 

Ingang van het hotel

We moesten nog ruim een uur wachten tot de conferentie echt zou beginnen, maar gelukkig werden we door het organisatieteam van ITEM goed ontvangen met en kopje koffie. 

Om 11 uur was de zaal zo goed als vol en begon de eerste spreker van vandaag: Michael van Wetering. Hij legde uit dat een hype ontstaat als de verwachting sneller gaat dan de tijd. Het is de kunst om als organisatie niet te vroeg en niet te laat in te stappen als het gaat om nieuwe technologie. Hoe je dit dan precies doet, legde hij uit aan de hand van een grafiek. De eerste fase is de verwachting van het onderwijs in de toekomst, deze verwachting kan erg hoog zijn waardoor je de tool misschien te vroeg aanschaft. De tweede fase is het digitale leerproces, je hebt de tool aangeschaft er moet er mee leren om te gaan. En de derde fase is het ICT-fundament, de tool heeft een plek gekregen in je systeem, maar je moet deze ook weer los kunnen laten zodra het niks meer toevoegt.

Ebru en ik, net aangekomen in het hotel en bezig met de wifi ;)

Keynote speaker Michael van Wetering

Na de lunchpauze gingen we verder met de tweede spreker van vandaag: Stephen Heppell. Hij vertelde ons over de Schools of the Future en de 21st Century skills. Het was een bijzondere presentatie waarin Stephen veel heen-en-weer klikte tussen de tientallen (on)georganiseerde mapjes op zijn bureaublad. Zijn boodschap was dat we technologie altijd moeten inzetten om het onderwijs "deeper, faster and better" te maken. Volgens hem moet het onderwijs "cloud-based, wearable/personal" zijn en is het organiseren van adaptief leren zeer belangrijk. Tenslotte liet hij nog een hoop foto's zien van de Thorning School, een innovatieve en vooruitstrevende school op ICT gebied met een Skype-bar, een conversatie hoek en de 'running-lane', een gang waarop je verplicht moet rennen als je er over heen wilt.

Keynote speaker Stephen Heppell

Al met al een drukke en interessante dag waarin het thema van de conferentie meteen goed is weggezet.  Dit was veel belovend voor de andere dagen van de conferentie en studiereis. We hadden iniddels genoeg informatie om te verwerken, wat we gedaan hebben tijdens het heerlijke diner aan het einde van de dag. En 's avonds eenmaal terug op de hotelkamer was er niet veel voor nodig om na een lange en intensieve dag héérlijk in slaap te vallen.... ;-)

maandag 23 januari 2017

Bijna naar BETT!

Morgen is het zover, dan vliegen wij (Jeske en Ebru) naar Londen voor de ITEM studiereis en BETT conferentie! Wie wij zijn? Ebru Turan werkt als onderwijskundige bij het Centrum Onderwijs & Innovatie Leiden (COIL) en Jeske Woudstra werkt als ICT&Onderwijs medewerker bij de faculteit. Een goede combi dus, want samen hebben we zowel onderwijskundige als ICT kennis.

Het thema van de ITEM studiereis dit jaar is Hype Cycle: "Er komt momenteel onvoorstelbaar veel op een school af. Over onderwijsvernieuwingsmodellen en voorstellen voor het onderwijs van 2032 kunnen we ons meestal wel een mening vormen. Lastiger wordt het voor veel onderwijs professionals wanneer het gaat over de vele technologische ontwikkelingen die beoordeeld moeten worden op ‘bruikbaarheid’. Wat is alleen maar leuk -en daar is natuurlijk niets mis mee- welke ontwikkeling zal wellicht een blijvend effect hebben op het onderwijs, wat zal ons onderwijs wellicht revolutionair veranderen en hoe grijpen de ontwikkelingen op elkaar in? Kortom, wat is een hype en is binnen een jaar weer uit het zicht verdwenen en op welke innovatie moeten we ons heel serieus gaan oriënteren?" © ITEM, 2017. Een super interessant thema dus, en goed passend bij de vernieuwingen binnen onze eigen faculteit zoals de flexibilisering van de Pabo deeltijd.

Het wordt een drukke reis met een goed gevuld programma. Op dinsdag en woensdag gaan we verschillende keynote speakers horen en workshops volgen van bijvoorbeeld Gareth Mills en Graham Brown Martin. Zie de website van ITEM voor een overzicht van alle sprekers en hun expertise.
Donderdag gaan we met een groep de Halcyon London International School bezoeken en in de middag of op de vrijdag gaan we naar de BETT. We hebben al van meerdere collega's gehoord dat we niet zonder plan BETT moeten binnenlopen omdat we dan verdwalen in de grootsheid. Dus we moeten nog even een strak plan opstellen met wat we willen bekijken en wanneer, haha!

Voor nu is het koffers inpakken, alles checken en dan het vliegtuig in. We hebben een korte nacht voor de boeg, morgenochtend moeten we rond half zes op Schiphol zijn.... Dat wordt op tijd naar BETT bed dus! 😉