zondag 5 februari 2017

BETT bezoek op dag 3

Zoals ik in mijn vorige blog al schreef gingen we na het schoolbezoek op weg naar de BETT. Ik was echt super benieuwd, want ik had inmiddels al van Wies begrepen dat het aardig groots en indrukwekkend was allemaal. Vol goeie moed en zonder voorbereiding uch uch trokken we naar de beurs. Meteen bij de metrohalte was al duidelijk hoe goedbezocht de BETT is, er liepen tientallen mensen met ons mee naar vanuit de metro naar binnen en in de hal zelf krioelden het al helemaal.


Eenmaal gescand en door de poortjes heen liepen we op de eerste stands af. Wauw, wat veel bedrijven en wat een coole dingen allemaal! Laserprinters, drones, robots, VR brillen, hele grote schermen van Apple TV, Microsoft, Prowise en weet ik wie nog meer. Allemaal techniek en allemaal super nieuw. Hier word ik als ICT'er en dan toch best wel een beetje nerd wel blij van! Veel tijd hadden we nu niet, want Ebru en ik hadden ons aangemeld voor de presentatie van Google for Education om 14 uur. Dus liepen we eerst naar boven naar wat kantoorruimtes die bovenin de hal verstopt zaten.

De presentatie werd gegeven door onder andere Bram Bout, werkend bij Google en woont inmiddels al vele jaren in San Francisco. Google for Education (GfE) of Google Suite (G-Suite) is een totaal pakket van Google voor bedrijven en scholen om volledig samen te werken met behulp van de Google diensten zoals Gmail, Drive, Google Classroom, Docs en Calender. 

Presntatie Bram Bout

Demonstratie Google Classroom

Ik vond het heel leerzaam om een precies te horen wat Google allemaal kan betekenen voor een school. Na de presentatie boven liepen we met een grote club mensen nog door naar de Google stand beneden op de beursvloer waar ze ons een live demonstratie gaven van Google Classroom. De docenten bij Educatie maken veel gebruik van vooral Google Classroom, wat voor mij tot nu toe nog een redelijk onbekend product was. Maar nu ik zelf heb kunnen zien hoe het werkt en wat het allemaal kan snap ik het gemak ervan heel goed! 

Verder hebben we nog een aantal uur rondgezworven over de beurs, met een aantal standhouders gepraat en veel, héél véél gezien. Hier nog een aantal foto's:

Een van de gangen van de BETT

ZU3D: Cool animatieprogramma gericht op kinderen 

Dansende robots

Het was erg gaaf om te zien welke nieuwe techologieën er allemaal zijn en dat zoveel bedrijven meedenken met wat het beste is voor het onderwijs. Ik vond het een leuke ervaring en ik zou graag nog een keer gaan volgend jaar. 

Aan het einde van de BETT kwam meteen het einde van de ITEM studiereis. Het was leuk, leerzaam, interessant en onwijs gezellig! 

vrijdag 3 februari 2017

Schoolbezoek Halcyon (HLIS) dag 3

Op donderdag, de derde dag van ITEM alweer, was het tijd voor een schoolbezoek. Ebru en ik hadden onszelf onafhankelijk van elkaar opgegeven voor een school, maar het bleek dat we allebei voor de Halcyon London International School gevallen waren! Deze - particuliere - school (vergelijkbaar met een middelbare school) voor 11-18-jarigen werkt volledig online op macbooks, laptops, iPads en tablets. Er wordt geen gebruik gemaakt van fysieke boeken, maar enkel van e-books en andere online materialen.

De school was niet zo ver weg, we hoefden maar een klein stukje met de metro naar de school die aan de andere kant van het Hyde Park / Kensington Gardens lag waar ons hotel ook aan grenst. Daar aangekomen werden we ontvangen door Jon Neale, de leider op het gebied van digitaal leren. Het Halcyon deelt zijn gebouw met een Joodse Synagoge en dat was te zien aan de ruimte waar wij heen werden geleid. Dat was namelijk de oude bibliotheek die vol stond met Joodse literatuur.



Ontvangst in de oude Joodse bibliotheek

Jon Neale gaf ons eerst een presentatie met zijn visie op onderwijs en hoe hij dit in de praktijk heeft gebracht op het Halcyon. Grappig genoeg vertelde hij dat hij een hekel heeft aan gadgets, maar gelukkig verder wel een groot voorstander is van ICT gebruik in het onderwijs. De school geeft de kinderen vrije keuze in welk operating system de kinderen willen gebruiken (Windows, Mac, Linux), want alles wat ze gebruiken is cloud-based en kan dus op ieder apparaat gebruikt worden. Ze leren ook aan alle docenten om goed om te gaan met computers, zodat zij op hun beurt weer de kinderen kunnen helpen. Een mooie quote die Jon met ons deelde was: 

"Technology will never replace great teachers, but technology in the hands of great teachers is transformational." 
(@George Couros).  

Presentatie Jon Neale

Hierna werden we rondgeleid door het gebouw. Wat mij opviel was de informele sfeer tussen docenten en studenten. Iedereen die we tegenkwamen op de trap en in de gangen groeten ons vriendelijk met een hoi en hallo en ook naar Jon toe waren ze heel joviaal (en andersom ook). Een tweede punt wat opviel was de tegenstelling tot het fysieke gebouw wat best oud en simpel overkwam en daartegenover het hypermoderne onderwijs. We zijn met de groep een aantal klaslokalen binnengelopen waar op dat moment lessen bezig waren. Alle leerlingen werkten inderdaad op een (of zelfs twee) computers tegelijk en de docent zat veelal voor een groot scherm of bij een van de leerlingen om iets uit te leggen.

Na deze rondleiding liepen we weer terug naar de oude bibliotheek om naar wat presentaties van de leerlingen te luisteren. Een meisje showde ons hoe ze Google gebruikte voor het onderwijs met onder andere Google Forms en Google Docs. Twee andere leerlingen lieten ons hun digitale nieuwsbrief zien die zij met zijn tweeën opgericht hadden en wekelijks bijwerken met het laatste nieuws over de school vanuit de leerlingen.

Deze leuke en leerzame ochtend sloten we vervolgens af met een groepsfoto van ons allemaal (zie de Tweet hieronder) en vervolgens gingen wij weer de metro in: op naar de BETT! :)

Conferentie dag 2

De woensdagochtend begon - na een heerlijk ontbijt en een kopje koffie samen met alle deelnemers - met een keuze voor de workshop van Gareth Mills of Phil Bagge. In ons reisboekje stond dat Gareth Mills zijn verhaal vooral over 'future focused learning' op het PO en VO zou richten en Gareth Mills zou het gaan hebben over computational thinking skills waarvoor we ook allemaal een app moesten downloaden. Dit laatste sprak mij erg aan, ik houd altijd van coole apps en gadgets, dus ik was erg benieuwd naar deze workshop.

Klaar voor dag 2!

Phil Bagge begon zijn verhaal met dat je de leerlingen altijd een doel moet geven om te programmeren. Dit kan door ze te laten zien dat programmeren in het dagelijks leven altijd aanwezig is. Zo heeft iedereen al snel 10 'slimme' apparaten in huis, want naast een laptop en een mobieltje bezit ook de wasmachine en de thermostaat een (mini-)computer.
Om leerlingen tot 'computational thinkers' te ontwikkelen hebben ze een aantal skills nodig:

  • Algorithmic thinking: denk in stappen en regels tot je het doel bereikt hebt
  • Algorithmic evaluators: selecteer het beste en meest efficiënte algoritme
  • Decomposition: bereik je doel door het probleem in meerdere stukken op te delen en op te lossen
  • Abstraction: vind het meest belangrijke deel van het probleem
  • Generalisation: gebruik de oplossing van het ene probleem ook bij het andere probleem


De skills die een leerling nodig heeft om te kunnen programmeren

De rugzak vol met programmeer-eigenschappen

Al deze skills en andere eigenschappen die een leerling gaandeweg verzameld komen samen in de 'programming bag' van de leerling. Phil Bagge liet dit heel beeldend zien door om de zoveel sheets de rugzak iets voller terug te laten komen. De foto hierboven toont het eindresultaat van een compleet gevulde rugzak. 
De app 'Tickle" die we hadden gedownload voor deze workshop kwam in de laatste paar minuten nog gauw aan bod. Met deze app kan je een spelletje maken met een walvis die langs of door meerder obstakels moest zwemmen. De obstakels en de bewegingen van de walvis moesten we zelf programmeren door het toevoegen van de juiste programmeercomponenten. Ik vond het erg leuk om te doen, maar het was wel jammer dat we maar zo kort de tijd kregen hiervoor. Hij had van mij wel iets langer de tijd mogen nemen voor deze app, want mijn walvis kwam nu helaas niet verder dan de eerste steen... ;-)

Gelukkig zette Graham Brown-Martin ons ook lekker aan het werk. Op alle tafels werden een aantal zakjes met een stuk of zes kleine legoblokjes gegooid. Hij zei er niet zo heel veel over, behalve dat we de opdrachten hadden om in je eentje of in tweetallen een eend te bouwen. Ik moest erg lachen om deze opdracht, want het was niet persé de opdracht die je verwacht op een conferentie. Ebru en ik pakten samen een zakje en begonnen verwoed aan onze eend. 

Het bouwen van de lego-eend

Twee verschillende eendjes, rechts die van ons en links die van Ivan


Na een minuut ongeveer moesten we stoppen met bouwen en onze eend vergelijken met de eenden van de buren. En wat bleek, bijna iedereen had een compleet andere eend gebouwd! Graham wilde hiermee aantonen dat er altijd meerdere wegen zijn om iets te bereiken en dat er geen goed of fout bestaat. Iedere leerling werkt nu eenmaal anders, maar dat zelf ontdekken vind hij juist het allerbelangrijkste. Nog veel belangrijker dan dat je als school helemaal de juiste omgeving neerzet waarin iedereen goed - maar op dezelfde manier - moet kunnen leren. Dit construerend leren is een techniek die veel wordt toegepast in het 21st-century leren.

In de middag waren er nog een aantal workshops en keynote sprekers. De laatste spreker van vandaag was 'Prof. Dr. Markus Böhner', dat wil zeggen, hij deed alsof hij een Duitse professor was! Ik was er helaas niet bij, maar Ebru wel en ze vertelde me dat het erg leuk was. Een paar mensen zijn de zaal uitgelopen toen na een lange en vermoeiende dag er een man Duits begon te praten op het podium, maar degene die nog even volhielden kwamen in een mooi cabaretstuk terecht wat gelukkig helemaal niet in het Duits bleek te zijn maar al gauw over ging in het Nederlands. Het was, zo zei Ebru, een grappige en luchtige afsluiting van de conferentie!

vrijdag 27 januari 2017

Aankomst en conferentie dag 1

Zo, tijd om deze blog eens bij te werken! Er is veel gebeurd in de tussentijd namelijk, maar laat ik beginnen bij het begin. Dinsdagochtend vroegen vlogen we dus naar Londen. Met 20 minuutjes vertraging maar, terwijl veel anderen meer last hadden door de mist, zo bleek achteraf. De vlucht ging goed en een uur later landden we dan ook op Heatrow. Onze koffers hadden we vrij snel dus konden we op zoek naar de Underground. Gelukkig is dit overal duidelijk aangegeven en sprinten we meteen de al klaarstaande metro in. Na een ritje van ongeveer drie kwartier kwamen we bij High Street Kensinton.

Metro-halte Highstreet Kensington

Het straatbeeld was meteen lekker Engels. Rode bussen, rode telefooncellen en de typische London Cabs. Het kon niet missen, we waren echt in Londen! Na heel even zoeken welke kant we nou ook alweer op moesten lopen gingen we op weg naar het hotel. Het was een leuke wandeling van een paar minuten en al gauw zagen we ons 'thuis' voor de komende dagen: Het Copthorne Tara Hotel.

Copthorne Tara Hotel 

Ingang van het hotel

We moesten nog ruim een uur wachten tot de conferentie echt zou beginnen, maar gelukkig werden we door het organisatieteam van ITEM goed ontvangen met en kopje koffie. 

Om 11 uur was de zaal zo goed als vol en begon de eerste spreker van vandaag: Michael van Wetering. Hij legde uit dat een hype ontstaat als de verwachting sneller gaat dan de tijd. Het is de kunst om als organisatie niet te vroeg en niet te laat in te stappen als het gaat om nieuwe technologie. Hoe je dit dan precies doet, legde hij uit aan de hand van een grafiek. De eerste fase is de verwachting van het onderwijs in de toekomst, deze verwachting kan erg hoog zijn waardoor je de tool misschien te vroeg aanschaft. De tweede fase is het digitale leerproces, je hebt de tool aangeschaft er moet er mee leren om te gaan. En de derde fase is het ICT-fundament, de tool heeft een plek gekregen in je systeem, maar je moet deze ook weer los kunnen laten zodra het niks meer toevoegt.

Ebru en ik, net aangekomen in het hotel en bezig met de wifi ;)

Keynote speaker Michael van Wetering

Na de lunchpauze gingen we verder met de tweede spreker van vandaag: Stephen Heppell. Hij vertelde ons over de Schools of the Future en de 21st Century skills. Het was een bijzondere presentatie waarin Stephen veel heen-en-weer klikte tussen de tientallen (on)georganiseerde mapjes op zijn bureaublad. Zijn boodschap was dat we technologie altijd moeten inzetten om het onderwijs "deeper, faster and better" te maken. Volgens hem moet het onderwijs "cloud-based, wearable/personal" zijn en is het organiseren van adaptief leren zeer belangrijk. Tenslotte liet hij nog een hoop foto's zien van de Thorning School, een innovatieve en vooruitstrevende school op ICT gebied met een Skype-bar, een conversatie hoek en de 'running-lane', een gang waarop je verplicht moet rennen als je er over heen wilt.

Keynote speaker Stephen Heppell

Al met al een drukke en interessante dag waarin het thema van de conferentie meteen goed is weggezet.  Dit was veel belovend voor de andere dagen van de conferentie en studiereis. We hadden iniddels genoeg informatie om te verwerken, wat we gedaan hebben tijdens het heerlijke diner aan het einde van de dag. En 's avonds eenmaal terug op de hotelkamer was er niet veel voor nodig om na een lange en intensieve dag héérlijk in slaap te vallen.... ;-)

maandag 23 januari 2017

Bijna naar BETT!

Morgen is het zover, dan vliegen wij (Jeske en Ebru) naar Londen voor de ITEM studiereis en BETT conferentie! Wie wij zijn? Ebru Turan werkt als onderwijskundige bij het Centrum Onderwijs & Innovatie Leiden (COIL) en Jeske Woudstra werkt als ICT&Onderwijs medewerker bij de faculteit. Een goede combi dus, want samen hebben we zowel onderwijskundige als ICT kennis.

Het thema van de ITEM studiereis dit jaar is Hype Cycle: "Er komt momenteel onvoorstelbaar veel op een school af. Over onderwijsvernieuwingsmodellen en voorstellen voor het onderwijs van 2032 kunnen we ons meestal wel een mening vormen. Lastiger wordt het voor veel onderwijs professionals wanneer het gaat over de vele technologische ontwikkelingen die beoordeeld moeten worden op ‘bruikbaarheid’. Wat is alleen maar leuk -en daar is natuurlijk niets mis mee- welke ontwikkeling zal wellicht een blijvend effect hebben op het onderwijs, wat zal ons onderwijs wellicht revolutionair veranderen en hoe grijpen de ontwikkelingen op elkaar in? Kortom, wat is een hype en is binnen een jaar weer uit het zicht verdwenen en op welke innovatie moeten we ons heel serieus gaan oriënteren?" © ITEM, 2017. Een super interessant thema dus, en goed passend bij de vernieuwingen binnen onze eigen faculteit zoals de flexibilisering van de Pabo deeltijd.

Het wordt een drukke reis met een goed gevuld programma. Op dinsdag en woensdag gaan we verschillende keynote speakers horen en workshops volgen van bijvoorbeeld Gareth Mills en Graham Brown Martin. Zie de website van ITEM voor een overzicht van alle sprekers en hun expertise.
Donderdag gaan we met een groep de Halcyon London International School bezoeken en in de middag of op de vrijdag gaan we naar de BETT. We hebben al van meerdere collega's gehoord dat we niet zonder plan BETT moeten binnenlopen omdat we dan verdwalen in de grootsheid. Dus we moeten nog even een strak plan opstellen met wat we willen bekijken en wanneer, haha!

Voor nu is het koffers inpakken, alles checken en dan het vliegtuig in. We hebben een korte nacht voor de boeg, morgenochtend moeten we rond half zes op Schiphol zijn.... Dat wordt op tijd naar BETT bed dus! 😉